GionBorno, Italiaans restaurant Rijnsburg | Passie voor Italiaans eten

Een verhaal over passie, volharding & kortstondige liefdes affaires.
zonder concessies.

A CONTRADICTIONAL STORY

Jean Borneau (/ˌSjan BOR-noh, Italiaans: ˈSion Borˈno]; geboren op 3 oktober 1955) is een succesvolle Franse chef-kok. Borneau staat bekend om zijn experimentele manier van koken, extravagante levensstijl en malafide zakendeals.

Borneau werd in 1955 in Nice geboren, waar hij in een middenklasse gezin werd opgevoed. Zijn vader, Jean-Pierre Borneau (1908-1989), was bankbediende en zijn moeder, Laura Chouette (1911-2008), huisvrouw. Jean Borneau was de eerste van drie kinderen; hij had een zus, Maria Francesca Borneau (1943-2009), en heeft een jongere broer, Oscar Borneau (geboren in 1965).

Als jongvolwassene gaf Borneau geregeld aan zich niet thuis te voelen in Zuid-Frankrijk. Daarentegen ontwikkelde hij al vroeg een voorliefde voor Italie. Maar reizen was een droom: het gezin was arm, en Jean moest werken als afwashulp in een lokaal restaurant. Daar ontwikkelde hij een sterke interesse voor koken.

Gion Borno

Op Ecole Maternelle Publique Baumettes, zijn middelbare school, kreeg Borneau te maken met pesterijen als gevolg van zijn bijzondere interesses. Zijn rappe tong en onstuitbare verbeeldingsvermogen redde hem diverse keren van een flinke aframmeling maar daardoor werd het verlangen naar andere bestemmingen vergroot. Hij besloot zijn tijd en aandacht te besteden aan het zich eigen maken van de Italiaanse taal en experimenteren binnen de Italiaanse cuisine.

Gion Borno

VAN VREEMDE EEND.
NAAR HORECAMAGNAAT.
IN SNELTREINVAART

Mid 1975 monsterde hij aan als kokshulp op het schip ‘Il tulipano che affonda’ met als bestemming: Napels. Het bleek een schot in de roos. De geboren Fransman voelde zich als een vis in het water in de stad. In de beginperiode verdiende hij de kost als kok en leraar Italiaans/Frans. Daarnaast brachten zijn snelle en praatjes hem snel bij de gefortuneerden en notabelen van de stad, zowel aan de beschaafde kant als aan de duistere kant. Zijn experimentele manier van koken kon op veel waardering rekenen van het lokale publiek en al snel besloot Borneau zijn eigen restaurant te openen. Wat volgde was een heus horeca imperium, bestaande uit 34 restaurants verspreid over Italie. Hij besloot eveneens te investeren in verschillende koffieplantages en wijngaarden. Al snel bouwde Borneau een extravagante en ietwat controversiële reputatie op. Hij leverde hem de bijnaam Il Randagio (De Verdwaalde) op, doelend op het feit dat hij als Fransman zijn naam heeft weten te vestigen in een land dat van origine niet zijn vaderland is. Binnen de horecabranche vergaarde hij binnen een relatief korte periode een enorm fortuin. In 1983 rangschikte het tijdschrift Forbes hem als de 210ste rijkste man ter wereld met een nettowaarde van 5,0 miljard dollar.

Borneau is vandaag de dag nog steeds een controversieel figuur binnen Italie. Een persoon dat de publieke opinie sterk verdeelt. Zo worden er hardop vraagtekens gezet bij het verloochenen van zijn afkomst terwijl het grote publiek weet dat zijn afkomst in Zuid-Frankrijk ligt. Borneau heeft zich in verschillende Italiaanse media meerdere malen gekroond tot ‘designer di cucina italiana contemporanea’ (vormgever van de hedendaagse italiaanse keuken). Toch wordt hij volop geprezen voor zijn culinaire bijdrage in het zuidelijk deel van Italie. Hij vergaarde landelijke bekendheid door zijn controversiële experimenten op het gebied van Italiaans eten en enkele bedenkelijke zakendeals.

Gion Borno
Gion Borno

DESPERATE TIMES ASK FOR DESPERATE MEASUREMENTS. GION MOEST TERUG NAAR DE BASIS.

Gion Borno
Borneau stond bekend als een fervent aanbidder van de liefde. In Italië werd hij met grote regelmaat gezien met verschillende minnaressen en zijn relaties zouden naar eigen zeggen voornamelijk ‘kortstondig’ en ‘passievol’ zijn. Kortom; voer voor de showbizz journalisten. Tegelijkertijd begon het digitale tijdperk hem steeds meer in de weg te zitten. Hij vond het heerlijk om flamboyant te zijn, maar vreselijk om continu door pers en critici opgejaagd te worden. De roem begon hem meer en meer te bedrukken. Dus op een dag verdween hij.
Niet van de aarde, maar van de radar. Slechts intimi, liefhebbers van la Dolce Vita en het volle leven, konden zich nog gelukkig prijzen met ontmoetingen. Sinds augustus 1999 is Borno dan ook niet meer openlijk in het nieuws verschenen. Tot nu..

Heb je een vraag
of wil je meer informatie.
Liefst in italiaans.
anders in het nederlands
ook helemaal goed.

Heb je een specifieke vraag of wil je ergens meer over weten? Laat het ons weten en wij komen zo snel mogelijk bij je terug! Kleine disclaimer; liefdesbrieven en cadeau’s aan Gion’s adres zijn niet langer wenselijk. Gion wilt middels deze weg laten weten heel gelukkig te zijn met de manier waarop zijn huidige leven is ingericht. Bovenstaande geldt dus ook voor Wendy! Wendy, je eerdere brieven zijn in goede orde ontvangen maar Gion wilt het hier graag bij laten!